Konstrunda 5 juni 2019

Under våren 2019 lanserade Framtid Fristad den digitala konstrundan “Konst i Fristad”, via mobilappen “Tidsmaskinen”. Onsdag den 5 juni ordnades en regelrätt konstrunda kring några av verk som finns med i appen, nämligen dem i Fristad kyrka och i Mariakapellet. Gäster för dagen var Eva Spångberg, textilkonstnär som har vävt dopgobelängen i Fristad kyrkan. Boris Gustafsson, tidigare diakon i Fristads församling och en av de drivande i att Mariakapellet kom till. Värd för dagen var Ann-Britt Boman för Kyrkorådet i Fristad och Annika Lilja och Daniel Castor för Framtid Fristad.

Efter välkomnande på trappen av Annika gick vi in i kyrkan. Där fick vi först ett smakprov på hur konstappen kunde låta, då vi tillsammans lyssnade till den inspelade rösten som berättade om Ivar Lagercrants träskulpturer längst bak i kyrkan. Efter detta tog Eva över och talade inlevelsefullt och humoristiskt kring tillblivandet av dopgobelängen. Sedan begav vi oss över till Mariakapellet, där Boris dels berättade om Mariakapellets tillkomst och dess genomtänkta arkitektur både utomhus och inomhus. Han berättade även om några av tankarna bakom både Eva Hilds konstverk “Dagboksblad”, som Erland Forsbergs ikonbild “Gudsmodern”.

Nedan följer ett urval av bilder från dagen. Klicka om du vill se någon bild i större format.

Konstrunda 21 augusti 2019

Du som inte hade möjlighet att vara med den här gången får en ny chans. Onsdag den 21 augusti 2019 blir det en ny konstvandring i Fristad kyrka och i Mariakapellet. Denna gång gästas vi av ikonkonstnären Erland Forsberg. Varmt välkomna då!