Framtid Fristad

Framtid Fristad fyller 10 år!

Ett år eller 10 år… Spelar ingen roll, tiden går fort. Liten som stor, ung eller gammal spelar heller ingen roll. De flesta har många järn i elden. Men vi har alla något gemensamt. Framtidstro! Oavsett om det är en kommande idrottstävling när man är 10 år, byta jobb när man är 40 år eller kanske engagera sig i någon förening när man är 65 år. En framtidstro är det som driver oss framåt. Jag tror att vi tillsammans kan forma Fristadsbygden så som vi vill att den ska vara. Och Framtid Fristad är en viktig lagspelare i Fristads Framtid.

Vad hände för 10 år sedan? Borås Stad valde att lägga ned kommundelskontoret i Fristad. Det här skapade en oro. Skulle Fristadsrelaterade frågor hamna mellan stolarna nu? Rita Johansson, som då var kommundelschef för Fristad flaggade för att man borde starta ett samarbete i Fristad. För att fånga upp alla frågor. Företagare, föreningar och boende i Fristadsbygden gick samman och skapade Framtid Fristad. För att kunna påverka Fristads Framtid. Som en samhällsförening.

Föreningen är opolitisk med en ideellt arbetande styrelse. Vi är fortfarande efter 10 år en stark förening och det är bland annat tack vare medlemsavgifter från företag och föreningar. I nuvarande styrelse finns representanter för våra företag, föreningar och samfund. Man kan säga att så gott som alla invånare i Fristads ”gamla” kommundel på ett eller annat sätt är medlem i Framtid Fristad genom att man arbetar på ett företag eller är medlem i en förening som i sin tur är medlem i Framtid Fristad.

Men vi är inte ensamma. Det finns så många duktiga, inspirerande och drivande aktörer i Fristadbygden. Hembygdsföreningar är ett fantastiskt exempel på lokalt engagemang. Föreningen i Fristad driver just nu restaurering av Lövåsens såg. I Borgstena har man lyckats fantastiskt bra med sina byggprojekt ”Stenugnen” och Allhallen. Tämta Ridklubb håller just nu på med att planera inför nybyggnation av en ny anläggning. I Vänga arrangerar man Maleridagen varje år. Fristad GoIF är en annan förening som också inspirerar! Ett gediget samarbete mellan föreningen, barn och alla föräldrar gör att många barn och vuxnas vardag fylls med gemenskap och framtidstro.

Vad har då Framtid Fristad gjort under dessa 10 år.? Stationsscenen och skulpturen KNOT är två synliga lyckade projekt. Man har startat upp olika arbetsgrupper som driver olika intressefrågor. Vi har haft flera stormöten med politiker men även en gedigen företagsmässa Strandpromenaden mellan Buxbomen och Skalle är nu verklighet.Man kan nu promenera utmed vår vackra sjö. Genom ett samarbete med Borås stad och med Framtid Fristad som initiativtagare och påtryckare så är detta nu verklighet En förstudie – en dröm om en framtida aktivitetspark.

Vad gör vi nu…? Bygger ny hemsida är under uppbyggnad. www.framtidfristad.sse En dialog angående ortsråd är påbörjad med Borås Stad. Tanken är att Borås Stad vill fånga upp alla frågor och funderingar som finns ute i bygden. Framtid Fristad är tillfrågad för att vara en sammanhållande aktör i denna framtidsroll. Hur denna dialog ska börja och sluta eller hur rollen ska se ut är oklart . Men Framtid Fristad har en mycket viktig roll i detta samarbete. Precis som Rita Johansson flaggade om för 10 år sedan. Det var ju därför Framtid Fristad en gång skapades..För allas bästa. Just nu bearbetar vi Borås Stad, vi vill gärna ha en aktivitetspark i Fristad Vi kommer också engagera oss i både trafikfrågan och järnvägsfrågan. Invigning av strandpromenaden planeras under sommaren och ett stormöte med politiker till hösten hoppas vi på. Det får ni inte missa!

Känner ni att ni vill engagera er i Fristadbygden? Har ni en fundering och vill driva frågan vidare? Hör gärna av er till någon av oss i Framtid Fristad så kanske vi kan hitta en gemensam väg fram..

-Linda Bodén, ordförande Framtid Fristad